Informationbranch
Ψυχολογία

Πώς να αντιμετωπίσετε το φόβο της αντιπαράθεσης και να μάθετε να υπερασπίζεστε τη γνώμη σας

Δημοσιότητα

Πώς να ξεπεράσετε το φόβο της αντιπαράθεσης
Αλλάξτε το προσωπικό σενάριο
Ξεκινήστε με τον ορισμό της ίδιας της λέξης “αντιπαράθεση”. Ποια σημασία της δίνετε; Ίσως για εσάς είναι μια εκδήλωση επιθετικότητας και τη βλέπετε ως μια μάχη στην οποία μπορεί να υπάρχει μόνο ένας νικητής. Ή ίσως οι εμπειρίες σας στο παρελθόν σας έχουν διδάξει ότι κάθε αντιπαράθεση πρέπει να αποφεύγεται γιατί καταλήγει σε πόνο, δυσαρέσκεια και μετάνοια.

Στην πραγματικότητα, η αντιπαράθεση είναι εγγενώς απλώς μια διαφορά απόψεων και ιδεών, και το να περιμένουμε τις καταστροφικές συνέπειές της είναι η δική μας αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Προσπαθήστε να το δείτε θετικά. Όταν αλλάξετε το σενάριο στο μυαλό σας, το ξεπέρασμα του άγχους θα είναι ευκολότερο.

Ο φόβος της αντιπαράθεσης γεννιέται μέσα μας όταν την αντιμετωπίζουμε όχι ως μια συζήτηση με σεβασμό, αλλά ως μια συναισθηματική διαμάχη που σίγουρα θα ξεφύγει από τον έλεγχο και αναπόφευκτα θα καταλήξει με τον έναν να κερδίζει και τον άλλον να χάνει. Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι οι διαφορετικές απόψεις δεν οδηγούν απαραίτητα σε άσχημες βρισιές, θα είστε πιο τολμηροί στο να εξηγήσετε την άποψή σας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να μιλήσετε με ένα άλλο άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων, σταματήστε και αναλύστε την κατανόηση της κατάστασης που έχετε. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε διάλογο χωρίς αρνητισμό. Η διάθεσή σας επηρεάζει πάντα το αποτέλεσμα της συζήτησης.

Μάθετε να “ταράζετε τα νερά” με κέφι
Αφού επαναπροσδιορίσετε τι είναι η αντιπαράθεση, επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει το “ταρακούνημα της βάρκας”.

Ο μόνος τρόπος για να πάρετε αυτό που θέλετε είναι να το ζητήσετε και να πιστέψετε ότι είναι απαραίτητο. Φυσικά, δεν μπορείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις και τις ενέργειες του άλλου ατόμου. Ωστόσο, δεν μπορείτε επίσης να πάρετε αυτό που δεν ζητάτε. Όσο συνεχίζετε να κάνετε αυτό που κάνετε, θα συνεχίσετε να παίρνετε αυτό που παίρνετε.

Προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε την αντιπαράθεση με περισσότερη χαλαρότητα και χιούμορ. Το γέλιο σας ανεβάζει τη διάθεση, σας ανακουφίζει από το άγχος και σας βοηθάει να συνδεθείτε με τους άλλους, πράγμα που σημαίνει ότι η συζήτηση θα γίνει σίγουρα καλύτερη.

Απαλλαγείτε από την επιθυμία να ικανοποιείτε τους πάντες
Ο φόβος της αντιπαράθεσης είναι συνήθως αυτοπροκαλούμενος και όχι αυτοκαταστροφικός. Αν οδηγηθείτε από μια εσωτερική επιθυμία να ικανοποιείτε πάντα τους άλλους, θα αποφύγετε τις συγκρούσεις. Αυτή η στάση προέρχεται συνήθως από την παιδική ηλικία, όταν θέλετε να ικανοποιείτε τους πάντες γύρω σας προκειμένου να κερδίσετε την έγκρισή τους.

Επιπλέον, αν μεγαλώνουμε σε ένα αμελές και υπερβολικά επικριτικό περιβάλλον, δυσκολευόμαστε να υπερασπιστούμε τη θέση μας. Μαθαίνουμε ότι το να μένουμε ήσυχοι και να κρατάμε το κεφάλι μας κάτω είναι πολύ πιο ασφαλές. Αλλά έτσι ήταν όταν ήμασταν παιδιά, και είμαστε ενήλικες και ευσυνείδητοι άνθρωποι εδώ και πολύ καιρό. Ήρθε η ώρα να ενθαρρύνετε το παιδί μέσα σας και να του πείτε ότι οι απόψεις και οι σκέψεις του έχουν σημασία.

 

Δημοσιότητα

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σημάδια που δείχνουν ότι απαιτείτε πάρα πολλά από τον σύντροφό σας

Κρυφά σημάδια ασέβειας που καταστρέφουν τις σχέσεις

Γιατί η ταπεινότητα είναι μια βασική ιδιότητα που πρέπει να αναπτύξετε στον εαυτό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή R